Ca sa cresti

 

Am auzit in repetate randuri expresia ‘ca sa cresti’. Multi oameni o folosesc atunci cand se gandesc la scopul lor, fie ca e vorba despre un scop pamantean (personal) sau unul spiritual. E vorba despre dezvoltare. Inteleg ca adevarul poate fi privit din acest punct de vedere si nu scriu in intentia de a corecta ci doar in aceea de a exprima propriul punct de vedere asupra adevarului. Cum se vede de la mine? De la mine se vede ca la un anumit nivel scopul poate fi cresterea  iar la un altul poate fi  descresterea.

 

Cresterea fara asteptarea rezultatelor -chiar daca ele sunt cautate-  pentru ca asteptarea aduce suferinta, si ‘descresterea’ -intoarcerea la esenta- pentru a  putea gusta din orice lucru in momentul prezent prin raportarea la insasi esenta. O imagine simpla, foarte simpla, ne poate ajuta sa intelegem asta. Cand spun asta ma gandesc la frumusetea din lucruri mai mult decat la frumusetea lucrurilor.

Motivul pentru care scriu… nu exista. Nu cred ca e nevoie de nimic in plus. Asta m-ar face sa simt insuficienta. Exprimarea in sine fara un motiv are sens, iar sensul este acela ca poate inspira, adica poate invata fara sa ii transmita celui ce invata  faptul ca acesta este insuficient asa cum este.

Cu alte cuvinte:

Esenta e simpla, daca nu ar fi simpla nu ar fi esenta. Daca i-ai mai aduce ceva in plus i-ai strica simplitatea, adica frumusetea. Nu e nimic de adaugat.

Exprimarea ei  ( a esentei) in valuri si forme de complex , imbracarea ei in diferite forme este de asemenea frumoasa insa intotdeauna este  diminuata cu nuanta efemerului. De aceea imi atrage atentia  frumusetea din lucruri, frumusetea  propriei lor existente. Ea te poate conecta cu esenta  ta, insa pentru a face acest lucru e nevoie sa transcenzi, este nevoie sa stii care parte din tine priveste pentru ca exact acea parte se afla si in afara ta.

1508603_820155881359915_7114527550842541247_n

Permite-i linistii interioare sa se manifeste astfel incat sa te poti bucura atat de esenta cat si de manifestarea ei.

Alexandru Preda

(autor „Bine ai venit!”)

 

2 thoughts on “Ca sa cresti

  1. Esti un om deosebit si extraordinar …care mi-a deschis mintea si sufletul , care a văzut numai BUN si FRUMOS in mine .
    Îmi doresc mult , mult sa postezi măcar o meditTie ghidată ,de care făceam in ședințele de dezvoltare personală , fără de care nu cred ca eram asa de atenta cu si la MINE, m ar ajuta foarte mult sa ma ocup mai bine de mine .
    Multumesc pentru tot ce faci pentru mine si pentru oameni si multumesc Vistianei ca te am cunoscut.

    1. Multumesc! Apreciez complimentele. Cred ca toti suntem oameni buni, doar ca nu stim asta uneori.
      Am sa ma gandesc la meditatia ghidata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.