Mai mult decat o informatie

 

Desi in ultima vreme sunt foarte prezente  invataturile spirituale  ale unor figuri  marcante  precum Osho, Dalai Lama, Wyne Dyer,  Eckhart Tolle, rasuna inca in mine acele (singure) invataturi  de care am auzit in copilarie- cele ale lui Isus. Pildele lui m-au miscat atunci si ma misca si acum. Ceea ce imi placea inca de atunci era faptul ca ma scoateau  din zona suferintei generale umane si ma introduceau intr-un spatiu al pacii interioare…unde simteam ca nu mai sunt separat de ceilalti oameni intr-un anume fel.

Cuvintele  de care imi aduc aminte acum  suna asa :

„Nu va impotriviti celui rau; iar cui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i-l  si pe celalalt.”

In trecut nu aveam foarte multe explicatii  legate de motivul pentru care sa adopt (practic) acea atitudine  insa  experimentam foarte clar pacea procedand in acel mod.

Este adevarat ca nu reuseam intotdeauna sa fiu acolo… si stiam acest lucru de fiecare data cand nu ma aflam in pace.

Ideea de a nu raspunde unui “atac” te poate gasi in diferite ipostaze, in diferite stari-mai constient sau mai prins in vraja vietii. Astfel poate deveni foarte greu sa nu “raspunzi” atunci cand iti este frica sa nu capeti ceva ce asteptai sa primesti sau cand iti este frica sa nu pierzi ceea ce ai deja… Te poti trezi intr-o situatie  caracterizata de absurd,  de ridicol, te poti cataloga foarte usor ca fiind un prost, luand aproape ad literam cuvantul din invatatura si mai putin spiritul acesteia. Da, mesajul invataturii este chiar spiritul invataturii… este starea sufleteasca la care mesajul se refera.

Invatatorii spirituali  pot spune vorbe diferite dar transmit o singura invatatura. Aceasta idee imi aduce aminte de povestea unui calugar budist care are legatura cu citatul despre intoarcerea celuilalt obraz. Acest calugar, dupa ce a fost schingiuit, a spus ca ii este teama doar de a nu uri pe cei care i-au facut rau… pentru ca a uri pe cineva inseamna a-ti turna otrava in propriul suflet.

Pentru a inlatura starile de confuzie , in cazul in care ne aflam in astfel de stari , cred ca este de bun augur sa observam daca o invatatura ne aduce pace interioara. Aceasta poate fi un bun indicator care ne arata daca am ajuns unde trebuie.

Da… mesajul invataturii este chiar  spiritul invataturii.

 

Alexandru Preda

(Autor al cartii „Bine ai venit!”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.